Striae

Striae

Striae is geen ziekte, hoogstens een cosmetisch probleem

Veel vrouwen zijn bang voor striae tijdens de zwangerschap, maar het kan ook voorkomen tijdens de puberteit of bij snelle gewichtstoename. Wat is de reden hiervan en kan er iets aan gedaan worden? Kun je preventief iets doen? En welke mogelijkheden zijn er als je striae hebt?

Laten we dit stap voor stap bekijken.

Wat is striae en hoe ontstaat ​​het?

De onaangename strepen, ook bekend als striae cutis, striae cutis distensae, striae cutis atroficae of striae gravidarum, zijn littekenachtige verschijnselen in de huid die optreden als gevolg van overstrekking van het weefsel. Ze komen vooral voor op de buik, heupen, dijen, billen, bovenarmen, borsten of zelfs rug - afhankelijk van de oorzaak. In de puberteit wordt het vooral veroorzaakt door snelle groei in de lengte, vaak op de dijen en rug, terwijl snelle gewichtstoename ook striae kan veroorzaken op de buik, bovenarmen en oksels. Zoals reeds vermeld kan striae ook ontstaan ​​tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens het gebruik van cortisonepreparaten of bij jonge bodybuilders. Dit laat zien dat striae geen puur vrouwelijk fenomeen is.

De reden voor de ontwikkeling is zware belasting van de huid in combinatie met verschillende factoren, zoals zwak bindweefsel of hormonale veranderingen. Hierdoor scheuren de collageenvezels in de dermis en raken de elastinevezels overbelast. Dit leidt tot permanente overstrekking van de huid en er ontstaan ​​strepen. In eerste instantie zijn ze blauwrood of roodpaars, maar na verloop van tijd worden ze lichter tot wit en worden ze minder zichtbaar. Het proces is echter niet omkeerbaar.

Waarom worden ze ook wel zwangerschapsstriemen genoemd?

Dit is eenvoudig uitgelegd: Striae ontstaat vaak tijdens de zwangerschap omdat de hormonale balans verandert en de cortisolspiegel stijgt, wat de elasticiteit van de huid kan beperken. Maar ook andere factoren, zoals snelle gewichtstoename, familiale aanleg (zwak bindweefsel) of leeftijd kunnen de ontwikkeling ervan beïnvloeden. Vrouwen met een gevoelige, lichte huid of zeer jonge vrouwen lopen doorgaans een groter risico op het ontwikkelen van striae dan anderen.

Preventie en verzorging

Het is wetenschappelijk niet duidelijk of striae daadwerkelijk effectief kan worden voorkomen. Wel zijn er enkele dingen die je preventief kunt doen om de huid en het bindweefsel te ondersteunen:

  • Gezond eten
  • Veel drinken
  • Sporten en bewegen
  • Koude douches
  • Droge borstelmassages
  • Knedende massages
  • Speciale cosmetica, zoals crèmes, oliën of lotions

Zwangere vrouwen kunnen ook buikondersteunend ondergoed of zwangerschapsgordels dragen, evenals ondersteunende beha's, die het bindweefsel enigszins kunnen verlichten. Het is ook belangrijk om de gestresste huid te hydrateren, omdat deze, net als de rest van het vrouwelijk lichaam, in deze periode bovenmenselijk presteert. De huid heeft alle ondersteuning nodig die ze kan krijgen. Elke vorm van uitgebreide verzorging voor jouw groeiende buik en borsten is een moment van zelfzorg en mindfulness dat nooit tevergeefs kan zijn.

Bestaande strepen wegwerken - kan dat?

Zodra striae zich heeft gemanifesteerd, worden het na 1-2 jaar wit en vormt ze littekens. Met verzorgingscrèmes is niets te doen - wat de reclame ook belooft. Ook is het niet zeker of medische ingrepen verlichting kunnen bieden; deze zijn sowieso erg duur. En het resultaat is ook niet zeker. De vraag is alleen of dit überhaupt nodig is: Je bent mooi zoals je bent - met of zonder striae!

Ben je op zoek naar producten om striae te voorkomen of wil je jouw gestreste huid net dat beetje extra verzorging geven - of je nu zwanger bent of niet - dan vind je in ons assortiment speciale producten hiervoor.